Kalender

Terug

PocketPower en TransBio demo - De pocketvergisters van varkensbedrijf Akivar en uienschilbedrijf Ongena

Op 4 april 2019 organiseren Inagro en Biogas-E een bezoek aan de pocketvergisters van varkensbedrijf Akivar en uienschilbedrijf Ongena. Beide bedrijven werkten een vernieuwd concept van pocketvergisting uit.

Het varkensbedrijf Akivar heeft sinds vorig jaar een pocketvergister op varkensmest. Tot dusver kwamen pocketvergisters in Vlaanderen voornamelijk voor op het erf van melkveebedrijven en niet bij varkensbedrijven, wat met samenstelling van de mest te maken heeft. Om de productie van biogas uit varkensmest mogelijk te maken, wordt in de nieuwe stal in Ardooie gewerkt met een putvloer onder helling in combinatie met mestschuiven. De urine loopt weg via gleufjes en wordt opgevangen in een aparte urineopslag. De overige mest wordt vergist in een Biotechnics installatie. Het biogas wordt benut in een warmtekrachtkoppeling (WKK) van 20 kW, waarbij de warmte in de nabije toekomst zal worden aangewend voor de fermentatie van groenten op eigen bedrijf.

Uienschilbedrijf Ongena is een familiebedrijf dat het volledige proces van zaaien tot versnijden en verpakken van uien beheert. Recent investeerde het bedrijf in een pocketvergister, waarin de uienschillen worden vergist. Het restproduct dat overblijft na vergisting, kan opnieuw gebruikt worden op land.

Opgelet: Het aantal deelnemers van deze excursie is beperkt tot maximaal 30.

 

PROGRAMMA

Er staan twee rondleidingen op het programma. Om 10.00 u start de rondleiding bij Ongena en om 13u00 bij Akivar. 's Ochtends wordt een bus ingelegd van Akivar naar Ongena, tijdens de lunch rijdt de bus terug van Ongena naar Akivar en in de namiddag wordt opnieuw een busrit van Akivar naar Ongena voorzien.

Deelnemers kunnen dus kiezen om ofwel om 8u45 bij Akivar op te stappen en gebruik maken van de bus heen en terug naar Ongena of om om 10u00 aan te sluiten bij Ongena en gebruik te maken van de bus heen en terug naar Akivar.

  • 08.45 u: Afspraak bij Akivar (Zwevezeelsestraat 117, Koolskamp) - onmiddellijk vertrek pendelbus naar Ongena
  • 10.00 u: Aankomst bij Ongena (Ledestraat 22, Moerbeke) - Rondleiding Ongena
  • 11.30 u: Vertrek met de bus naar Akivar - lunch wordt voorzien op de bus
  • 13.00 u: Rondleiding Akivar
  • 15.00 u: Einde van bezoek bij Akivar - vertrek pendelbus naar Ongena
  • 16.00 u: Aankomst terug bij Ongena

PRAKTISCH

Datum: 4 april 2019
Timing: van 08.45 u - 16.00 u
Locatie: Akivar: Zwevezeelsestraat 117, Koolskamp - Ongena: Ledestraat 22, Moerbeke
Kostrpijs: Geen lidmaatschap: € 75 / Lid van TransBio of PocketPower gebruikersgroep: gratis / Landbouwers: gratis
Inschrijven is verplicht en kan via deze link

 

Met de steun van

Pocket Power wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Boerenbond, ABS, Biolectric, Continental Energy Systems, Innolab, AB Milieusystemen, Vermeulen Construct, United Experts, Biogas-E, Inverde en VLACO.

TransBio wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Renewi, BiogasTec, OWS, Innolab, Rendac, Kemira Chemicals, United Experts, Pro Natura, Biogas JG, Waterleau Group, Desotec, Next Kraftwerke, Op de Beeck, Task, Van Bemmel machine import, Caldic Belgium, Van Meeuwen Chemicals, Van Raak, Synergrid, Arie Belo Beheer, Fluxys Belgium, Fluvius, Eneria, Maschinebau Peters, Wiefferink, Biolectric, Febiga, Bos Benelux, Continental Energy Systems, Cogen Vlaanderen, Biotechnics en Hermax Lubricants.

 

De projecten Pocket Power en TransBio worden gefinancierd door:

 

Terug