U vindt hier een antwoord op uw vragen rond energiebesparing en hernieuwbare energie relevant voor de landbouw.

Hogere licht-efficiëntie maar lagere energie-efficiëntie voor tomaat bij verrood

Als we vandaag spreken over belichting hebben we een heel ander verhaal dan twee jaar geleden. Vele tomatentelers kiezen door de hoge energieprijzen ervoor om niet te belichten dit jaar. Degene die nog wel belichten doen dit niet meer met SON-T maar kiezen voor leds om sterk te besparen. Het geoptimaliseerde rood-wit-blauw-spectrum van deze leds kleurde veel kassen roze afgelopen winter. Toch ligt er nog heel wat potentieel in het toevoegen van verrood licht. Een potentieel dat we onderzoeken in het LA-traject Led FR.

Verrood op één derde van de teelt zorgt voor meerwaarde

De glastuinbouw staat momenteel onder hoge druk omwille van de sterk stijgende elektriciteits- en gasprijzen. Daarom is het van groot belang dat er gekeken wordt naar mogelijke energiebesparingen in deze sector. Een belangrijke verbruiker van elektriciteit binnen een glastuinbouwbedrijf is de belichting in de winter. De omschakeling van SON-T naar led is daarbij een belangrijke trend in de sector. Bij sla op hydrocultuur zien we een duidelijke trend waarbij bestaande bedrijven overschakelen naar led en nieuwe bedrijven bij opstart led lampen laten installeren.

Biedt realtime monitoring en sturing van energieverbruik een kans om factuur te drukken

De oorlog in Oekraïne jaagt energieprijzen van landbouwers de hoogte in. Zeker landbouwbedrijven met een hoog verbruik zien marges wegsmelten. Nochtans investeerden heel wat landbouwers reeds in energiebesparing en eigen productie. Een nieuw project bij witlooftelers moet nagaan of vraag en aanbod beter op elkaar kan afgestemd worden. Zo kunnen landbouwers hopelijk de kosten verder drukken.