Enerpedia

Nieuws

Agrivoltaics: ontwerp van proefopstellingen in Vlaanderen

Vlaanderen wil de energieproductie de volgende jaren verder verduurzamen. Grote zonneparken zouden hiertoe kunnen bijdragen, maar we willen onze vruchtbare landbouwgrond hiervoor natuurlijk liever niet gebruiken. Om het grote potentieel van de landbouw om bij te dragen tot de energietransitie ten volle te kunnen benutten, wordt daarom onderzoek gedaan naar agrivoltaics. Agrivoltaics is het slim combineren van energie- en voedselproductie op eenzelfde site. De voorbije twee jaar heeft de KU Leuven in partnerschap met Boerenbond een aantal proefopstellingen gebouwd.

Wat is kleinschalige vergisting en kan het iets betekenen voor mijn bedrijf?

Kleinschalige vergisting wordt in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 genoemd om emissies bij mestopslag te verminderen en groene warmte en stroom te produceren. Om de sector optimaal te informeren over wat kleinschalige vergisting precies is, en voor wie de investering rendabel blijkt, publiceerde Inagro in 2020 in samenwerking met Universiteit Gent, Biogas-E en DLV een modulaire brochure.

Terugblik lichtsymposium: 'LED there be light'

Het lichtsymposium 'LED there be light' bracht telers, onderzoekers en leveranciers uit de glastuinbouwsector samen om meer te leren over het wetenschappelijk belichtingsonderzoek en over praktijkervaringen van voorlichters en andere telers. Deze studiedag over belichting met full-led werd georganiseerd in het kader van het project LED FR door het Proefstation voor de Groenteteelt, Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en KU Leuven en vond plaats op 15 maart in Heverlee.

AI helpt de klimaatsturing in serres te optimaliseren

Het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) raakt steeds beter ingeburgerd in allerlei takken van de samenleving. Van de algoritmen die door Siri gebruikt worden om stemcommando’s te herkennen tot het gebruik ervan in zelfrijdende wagens: de mogelijke toepassingen zijn eindeloos. Ook de ondersteuning van tuinders bij hun klimaatsturing is zo'n mogelijke toepassing.

Goed licht stopt niet bij de grens - Boek: ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’

Na de gloeilamp worden er ook andere lichtbronnen verboden in Europa vanwege hun te lage energie-efficiëntie, te grote milieu-impact en omdat de lamptechnologie verouderd is. Hoe zorg je ervoor dat er toch nog licht uit je armaturen komt? Renoveren, oftewel retrofit, lijkt dé oplossing. De logica is simpel: waarom weggooien als de meeste onderdelen nog prima zijn? Om milieubewuste vernieuwers te helpen bij de keuzes op het gebied van retrofitten, verscheen op 1 maart 2021 het boek ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ Het is de eerste gezamenlijke publicatie van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (IBE-BIV) en Groen Licht Vlaanderen (GLV).

Nieuwsbrief