U vindt hier een antwoord op uw vragen rond energiebesparing en hernieuwbare energie relevant voor de landbouw.

Grote belangstelling voor infodag over energie op melkveebedrijf

Op 22 november 2022 vond de studienamiddag over energiekosten op een melkveebedrijf in Lokeren plaats. Dit initiatief van Enerpedia kon op veel interesse rekenen. Ben en Thijs Vermeulen melken in Daknam 150 koeien, zonder netaansluiting. Een voor hen rendabele investering, al is de rekenoefening voor elk bedrijf anders.

Kan ik gras vergisten?

Gras is ruim voorradig en heeft een goed biogaspotentieel. Om vergisting technisch haalbaar en rendabel te maken, zijn er echter nog een aantal uitdagingen die moeten worden aangepakt. Een goede organisatie van de grasketen is hierin cruciaal.

6:1 rood/verrood-verhouding heeft een positieve werking op komkommer

Tot vorig jaar leek de omslag naar een belichte winterteelt in komkommer helemaal door te breken. Maar helaas hebben de sterk stijgende elektriciteits- en gasprijzen een rem gezet op de uitbreiding en het gebruik van belichting. Belichten met SON-T bleek al snel niet meer rendabel te zijn, maar ook belichten met led - waar toch 37% verlaging in energieverbruik gerealiseerd wordt - bleek niet voordelig. Glastuinbouwtelers die wél nog belichten, kiezen resoluut voor led.  Het voormalige GLITCH-project zette sterk in op onderzoek naar energie-efficiënte belichtingssystemen. Daaruit bleek dat verrood potentieel biedt om zowel de productie als de lichtefficiëntie te verhogen. In het huidig LA-traject Led FR proberen we het effect van verrood op zowel interne als externe plantprocessen beter te begrijpen.