Energie besparen Varkenshouderij Verlichting

Verlichting

Varkensstallen worden gekenmerkt door hun hoge temperaturen, lage plafonds en hoge emissie van ammoniak en H2S. Ook typisch zijn de lage lichtniveaus en het beperkt aantal branduren, behalve dan in de dekafdeling bij zeugen en de biggenbatterij. Bijgevolg blijft de verlichting in varkensstallen beperkt tot fluorescentieverlichting, beter gekend als TL-verlichting. In de varkenshouderij ziet men vaak enkel de relatief goedkope armaturen omdat door emissie van corrosieve gassen deze toestellen te snel kapot gaan.

Een nieuwe tendens is alvast om de lichtniveaus en het aantal branduren voor de zeugen in de dekafdeling en de al dan niet gespeende biggen op te voeren. Ook de mythe dat vleesvarkens rustiger zouden zijn met minder kunstlicht is achterhaald. Dit alles zal het energieverbruik echter niet ten goede komen. Toch kan ook de verlichting bijdragen tot een lager energieverbruik en aanleiding 

  • Zorg voor een optimale lichtinval zodat kunstlicht kan beperkt worden. Probeer toch te streven naar minstens 3% glasoppervlak tov het vloeroppervlak.
  • Voldoe aan de minimale verlichtingsnorm. Hou er in stallen met ramen rekening mee dat het licht niet overal komt.
  • Opgelet: lichtdoorlatende platen op de zuidkant kunnen zorgen voor oververhitting!