< terug naar overzicht

AI helpt de klimaatsturing in serres te optimaliseren

 

Vochtsparen als een voorbeeld van de mogelijke voordelen van AI

Thomas More en UGent gingen in september 2021 een samenwerking aan in het LA-traject KLIMOP-AI om met het gebruik van AI de klimaatsturing in de serre te optimaliseren. Verschillende vragen van tuinders worden hierin onderzocht.


Eén hiervan is vochtsparen. Dit is een techniek waarbij in de late namiddag op lente- en zomerdagen de ramen minder ver geopend worden om het vochtgehalte in de serre te laten stijgen. Zo zullen planten minder verdampen, waardoor deze behoed worden voor uitputting. Telers gebruiken deze techniek reeds, maar het ideale moment om deze techniek toe te passen én de gekozen raamstanden zijn dagelijks anders omdat ze afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Daarom werkt deze techniek de ene dag beter dan de andere.

Met het gebruik van AI werden uit de data van de klimaatcomputer van de tuinder verschillende situaties onderscheiden. De computer analyseerde de acties die de tuinder op bepaalde momenten nam en leidde daaruit af welke de beste resultaten opleverden. Zo kan de tuinder in de toekomst beter inspelen op verschillende weersomstandigheden en de klimaatregeling verbeteren.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gebruik van AI voor betere klimaatsturing is veelbelovend

Vochtsparen vormt maar een klein deeltje in de klimaatsturing, maar dit voorbeeld geeft duidelijk het potentieel van de techniek aan. In de data die de tuinder reeds ter beschikking heeft, worden patronen gezocht zodat een beter inzicht in de klimaatsturing wordt bekomen. Dit maakt het mogelijk om energie te besparen en minder CO2 uit te stoten, terwijl gelijktijdig het gewas fitter blijft.

 

In Proeftuinnieuws wordt dit voorbeeld uitgebreid besproken: 'Hoe een computer naar vochtsparen kijkt'. 

 

 

Meer informatie

Fjo De Ridder
Fjo.Deridder@thomasmore.be

Bekijk zeker ook onze projectsite LA-traject KLIMOP-AI

< terug naar overzicht