< terug naar overzicht

Besparingstips voor verwarming

Isoleren

 

Isoleer dak, vloer en muur

De warmteoverdracht tussen de buitenomgeving en de binnenruimte moet zoveel mogelijk beperkt worden.


Geen isolatieplaten met rechte kanten

Om de verbinding tussen isolatieplaten te verzekeren, zijn er heel wat technieken en afwerkmethodes voor isolatieplaten (sponning, messing en groef) op de markt. Het is af te raden om isolatiemateriaal met rechte kanten te gebruiken, omdat de kans op isolatieverliezen via de naden dan veel te groot wordt. Omwille van de koudebruggen, maar ook om arbeid uit te sparen, worden sandwichelementen gebruikt voor daken wandafwerkingen.


Geen koudebruggen

Bij de plaatsing van isolatie mogen er geen koudebruggen ontstaan. Een koudebrug is een plaats waar de isolatiemantel wordt onderbroken. Moeilijke punten zijn vooral de ontmoetingen tussen muur, vloer en dak, de doorsteek van dragende structuurelementen, ramen, ventilatieopeningen, poorten en deuren. De isolatie moet ononderbroken aan de wanden en het dak worden aangebracht. Om de koudebruggen te vermijden tussen de wand en de vloer, is het noodzakelijk de isolatie in de wand minimaal 60 cm te laten doorlopen.


Isoleer de achterkant van de radiatoren

Radiatoren die aan een buitenmuur hangen, geven evenveel warmte aan de ruimte als aan de buitenmuur af. Los het op door aluminiumfolie achter de radiator te kleven.


Verwarmingsleiding isoleren

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, verliezen warmte. Buisisolatie met 20 millimeter dik kunststofschuim bespaart op jaarbasis 3 m³ gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert. Er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die je makkelijk om de leiding schuift. Ze zijn er voor verschillende leidingsdiktes en kosten ongeveer 1 euro per meter en leveren het dubbele per jaar op in besparing. In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen.

 


Slimmer verwarmen


Warmtewisselaar

De instromende buitenlucht wordt opgewarmd door de uitstromende stallucht. De instromende lucht krijgt daardoor bijna dezelfde temperatuur als de aanwezige stallucht. Hij heeft ook een lagere relatieve vochtigheid, waardoor zijn vochtopnamecapaciteit twee tot drie keer hoger is dan van de lucht in de stal. Daardoor kan de voorverwarmde lucht meer vocht opnemen voordat hij verzadigd is, en is minder ventilatie nodig. De twee luchtcircuits zijn in de warmtewisselaar volledig gescheiden: de stallucht stroomt over en de buitenlucht door de lamellen.


Weersafhankelijke thermostaat

Zo’n thermostaat past de temperatuur van binnen aan de buitentemperatuur aan. In combinatie met thermische kranen op de radiatoren, kan je de temperatuur optimaal regelen en een maximaal rendement uit je installatie halen.


Deursluiter

Een deursluiter zorgt dat de deuren vanzelf dicht gaan.


Boiler met isolatielaag

Je kunt kiezen uit tal van materialen zoals polyurethaanschuim, minerale wol of polystyreen. Een optimale isolatielaag heeft een dikte van ongeveer 10 cm.


Ventilatie niet vergeten

Isolatie is onlosmakelijk verbonden met ventilatie. Maak ventilatiekanalen luchtdicht om zo het warmteverlies door lekkages in het ventilatiekanaal te beperken. Voorzie ook frequentieregelaars voor jouw ventilatoren. Zo beperk je het debiet van je ventilatoren.


Zorg ervoor dat verwarming en ventilatoren elkaar niet bevechten en stel de juiste regimes in

Kijk de instelpunten van ventilatie en verwarming goed na.


Tochtstrip doet wonderen

Breng tochtstrippen aan tussen kieren en spleten onder deuren.

 


Onderhoud van de installatie


Controleer de druk van je installatie

Check af en toe de manometer naast de ketel. Is de druk lager dan 1,5 bar, voeg dan water toe met het kraantje dat zich op de buis van de manometer bevindt. Als de druk regelmatig onder de drempel van 1,5 bar zakt, laat je best het expansievat vervangen. Dit komt het rendement ten goede.


Ontlucht de radiatoren

Als je water hoort borrelen in de radiatoren, is het hoog tijd om je radiatoren te ontluchten. Begin steeds op het laagste punt.


Laat je ketel onderhouden

Dat is verplicht: jaarlijks voor stookolie, tweejaarlijks voor aardgas.


Vervang je oude ketel of brander

Is je ketel ouder dan 20 jaar? Overweeg dan om een recente brander met hoog rendement te laten installeren.


Ontkalk de boiler regelmatig

Kalkaanslag is een ‘ware aanslag’ op het rendement én je energiefactuur.


Reiniging van warmtewisselaars

Belangrijk is een goede reiniging van de unit, omdat er in de stallucht vrij veel stofdeeltjes zweven die in de unit blijven hangen. Alle onderdelen moeten goed gereinigd worden met een hogedrukspuit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer info?


Laurens Vandelannoote
Boerenbond
Laurens.Vandelannoote@boerenbond.be

 

< terug naar overzicht