< terug naar overzicht

De energiefactuur van een varkensbedrijf

Eerder dit jaar hebben enkele varkenshouders tijdens één van de lerende netwerken hun warmte- en elektriciteitsverbruik besproken. Op basis van de op voorhand bezorgde gegevens maakte Tim Bockstael, adviseur energie bij Inagro, een overzicht en bundeling van nuttige tips. We lichten de meest interessante bevindingen toe.

Ter voorbereiding vroeen we de bedrijfsleiders om hun energiegebruiksgegevens ter beschikking te stellen. Ook bijkomende relevante informatie werd opgevraagd. Deze gegevens werden geanalyseerd en nadien in groep besproken. De interactie tussen de varkenshouders vergroot het lerend effect. Ervaringen van andere bedrijfsleiders kunnen doorslaggevend zijn om een bepaalde techniek toch toe te passen. Na een uitvoerige bespreking van de energiefactuur werden enkele energiebesparende maatregelen aangereikt.

Iedere ronde de ventilatiekokers reinigen had bijvoorbeeld duidelijk zijn nut voor elektriciteitsbesparing. De plaats van voeler in de stal is ook van groot belang. Ben je niet zeker dat deze nog werkt? Neem hem dan even in de hand, binnen enkele momenten zal de ventilatie worden bijgestuurd. Zo niet is er iets mis. Ook een klassieke thermometer naast de voeler hangen blijkt geen overbodige luxe te zijn.

Daarnaast werdt ook ingegaan op het potentieel van energieproducerende technieken op een varkensbedrijf, zoals micro-WKK, zonnepanelen, (kleine) windturbines en middenspanningscabines.

 

Heb je zelf ook interesse om samen met enkele collega bedrijfslijders (6 tot 10) het onderwerp 'energie op mijn bedrijf' te bespreken, neem dan zeker contact op met één van de partners van Enerpedia.

< terug naar overzicht