< terug naar overzicht
12 mei 2017
De zon aan zet
Een goed geïsoleerde aardappelloods en elektriciteit uit zonnepanelen. Aan goede infrastructuur ontbreekt het Josse en Jan Peeters alvast niet. Om hun investering optimaal te laten renderen, geven ze binnenkort een belangrijke beslissing uit handen. Een slim weerstation zal instaan voor de koeling van de aardappelloods op de meest efficiënte manier.
Aardappelen koelen
Vanaf september tot eind juni zitten er aardappelen in de opslagloods. Bescherming tegen de koude in de winter is niet echt nodig, maar in het voorjaar is koeling wel noodzakelijk. “Als het warmer wordt, zou de temperatuur in een niet gekoelde loods zelfs tot 12 graden kunnen stijgen en worden de aardappelen wakker”, vertelt Josse. “Anderzijds is het ook niet goed als een aardappel te koud ligt, want dan gaat hij suikers aanmaken. Dit zie je aan de bakkleur van de chips. We proberen constant een bewaartemperatuur van rond de 7°C aan te houden.” Het bedrijf maakt gebruik van een directe koeling met vier koelelementen. Er ligt een dwarsventilatie via ondergrondse kanalen en een roostervloer. Josse en Jan kozen voor nieuwe ventilatoren die iets duurder zijn, maar minder stroom verbruiken.
VLIF Innovatie
Om het gehele project – koeling, ventilatie en een nieuwe processor – te kunnen indienen voor VLIF Innovatie, voegden ze een vernieuwend aspect toe. De koeling wordt dankzij een weerstation slim aangestuurd door de zonnepanelen. De 108 zonnepanelen leveren meer dan genoeg stroom voor de koeling van de loods. Het is zaak om de aansturing daarvan zo efficiënt en effectief als mogelijk te laten verlopen. Daar bewijst het weerstation zijn nut. “We hebben dit weerstation al enkele jaren. De gegevens worden verstuurd naar onder andere het Proefcentrum Fruitteelt en het Proefcentrum Aardappelteelt. Nu gaan we het stationnetje dus ook voor ons eigen bedrijf kunnen inzetten.”
Slim weerstation
“Het weerstation is verbonden met een module in de besturingskamer. Die module beslist wat het beste is: onmiddellijk koelen met gebruikmaking van de stroom van de zonnepanelen, nog wachten of stroom van het net gebruiken. Stel bijvoorbeeld dat het vandaag bewolkt is, maar dat er morgen een zonnige dag wordt voorspeld. Dan zou het kunnen dat de module beslist om vandaag niet te koelen, maar morgen wel. De module beslist, niet wij als bedrijfsleiders. Voor ons is dit een nieuwe manier van werken. We zijn trouwens de eerste locatie in België waar dit systeem wordt toegepast voor aardappelen. In Nederland zijn er al meerdere aardappel- en uienbedrijven die van deze slimme sturing gebruik maken.”
Batterij?
Omdat op dit moment de zonnepanelen veel meer stroom produceren dan er ogenblikkelijk ter plaatse verbruikt wordt, komt een grote hoeveelheid elektriciteit op het net terecht. Stroom die Josse en Jan produceren en waar ze nauwelijks iets op verdienen. In de toekomst willen ze misschien batterijen plaatsen om deze energie te kunnen opslaan, maar op dit moment vinden ze de kosten daarvoor nog te hoog. De meer efficiënte sturing van de ventilatie op basis van de zon, zal in elk geval al een eerste stap zijn in de richting van een geoptimaliseerde energiehuishouding. Door slim aan te sturen zal het energieverbruik in de mate van het mogelijke gekanaliseerd worden naar het moment waarop de meeste energie wordt geproduceerd. En dat is een win-winsituatie.
Marleen Gysen - Innovatiesteunpunt
Boer& Tuinder, april 2017
< terug naar overzicht