< terug naar overzicht

Eerste resultaten batterijsysteem Inagro

Op de proefboerderij biologische landbouw van Inagro liggen al jaren zonnepanelen. De helft van de verzamelde energie gaat verloren omdat er onvoldoende verbruik is als de zonnepanelen energie produceren. Daarom plaatste Inagro in juli 2017 een batterij die een deel van die energie moet opslaan. Batterijen slaan het overschot aan energie op die de zonnepanelen overdag produceren. Na zes maanden is het tijd voor een eerste evaluatie.

Functie van het batterijsysteem

Inagro heeft 17 kWp aan zonnepanelen op het dak en een batterij met een nuttige capaciteit van 18 kWh. De voornaamste verbruikers op de site zijn vijf koelcellen waarin groenten en witloofwortels opgeslagen worden. De batterij heeft een tweeledige functie. Enerzijds moet het de zelfconsumptie van de energie uit de zonnepanelen verhogen en anderzijds dient het als back up voor de koelcellen mocht het net uitvallen. In deze evaluatie wordt enkel het verhogen van de zelfconsumptie beoordeeld.

Evaluatie verbruik en productie energie

De zelfconsumptie steeg in de proefperiode van 63% naar 84%. We injecteerden met batterij dus nog altijd 16% van de geproduceerde stroom ten opzichte van 37% zonder batterij.

Naar schatting zal de batterij op jaarbasis zo’n 5000 kWh van de zonnepanelen opslaan. Door allerlei verliezen blijft er daarvan zo’n 4000 kWh over die Inagro zelf kan gebruiken. Er is dus een verlies van ca. 20% van de opgeslagen stroom vastgesteld. Hieronder vallen: verliezen door de omzettingen in de omvormers, verliezen door de duur van de opslag en het verbruik van de sturing van de omvormers en batterijbank.

Vanaf november 2017 zien we dat de batterij er zo goed als werkloos is. Uitschakelen is echter geen optie want dat zou de batterij kunnen beschadigen.

In de figuur hieronder zie je hoe een gemiddelde dag eruit zag per maand. Je kunt aflezen hoe het verbruik ingevuld werd en waar de geproduceerde energie van de zonnepanelen naartoe ging.

  • Het energieverbruik kan ingevuld worden door drie bronnen: direct door de zonnepanelen (direct verbruik), door de batterij (batterij ontladen) of door stroom van het net te nemen (netafname).
  • De stroom die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, kan drie wegen uit: ze wordt direct verbruikt (direct verbruik), naar de batterij (batterij laden) of naar het elektriciteitsnet (injectie).

De opbrengst is na 6 maand een stuk lager dan verwacht. Op dit moment kunnen we niet spreken van een rendabele investering. Voor definitieve conclusies wachten we echter best de jaarresultaten af.

Meer info?

Contacteer Willem Boeve, Medewerker "M&L Energie/ Biomassa" bij Inagro

E: willem.boeve@inagro.be, T: 051/ 27 33 79

De batterij werd op Inagro geplaatst in het kader van het Save project.

< terug naar overzicht