< terug naar overzicht

Energietip: Kunnen condensatorbatterijen mijn energiefactuur verlagen?

Elektrische toestellen zoals pompen, motoren en TL-lampen verbruiken buiten actieve energie (kWh) voor de levering van nuttige arbeid, ook reactieve energie (kVArh) voor de opbouw van de magnetische velden. Deze reactieve energie zorgt voor een onnodige extra belasting van het elektriciteitsnet. Daarom rekent de distributie-netbeheerder (DNB) een toeslag aan als het reactief verbruik een bepaalde drempel overschrijdt.

Wanneer het reactief verbruik groter is dan 48 % van het actief verbruik, zal u een toeslag betalen van 0,015 euro per kVArh die de drempelwaarde overschrijdt.
Een voorbeeld ter verduidelijking. Een landbouwbedrijf met een nuttig elektrisch verbruik van 200.000 kWh heeft dankzij de “48%-regel” recht op een reactief verbruik van 96.000 kVArh. Indien dit bedrijf een reactief verbruik heeft van 160.000 kVArh, dan wordt de grens overschreden met 64.000 kVArh. De DNB zal dan een boete aanrekenen van € 960.

U kunt de boetes voor reactief verbruik vermijden door de installatie van een condensatorbatterij. Condensatoren genereren immers capacitieve energie die de inductieve reactieve energie van uw toestellen zal compenseren. Door het gepast en getrapt inschakelen van een juiste hoeveelheid condensatoren kan u uw totaal reactief vermogen verminderen tot onder de drempelwaarde. De investering van een condensatorbatterij schommelt naargelang de dimensionering tussen € 1.500 en € 3.000. Deze investering is dan ook te overwegen vanaf dat de boete meer dan € 500 bedraagt.

Maar niet alle netgebruikers hoeven deze toeslag te betalen. Reactieve energie wordt namelijk enkel gemeten bij netgebruikers op middenspanning en bij prosumenten met een piekmeting. Netgebruikers op laagspanning blijven voorlopig buiten schot.

Voor meer informatie kan u terecht bij Laurens Vandelannoote van het Innovatiesteunpunt. U kan hem contacteren via mail (laurens.vandelannoote@innovatiesteunpunt.be).

< terug naar overzicht