< terug naar overzicht

Fruitteelt onder druk door vroege ontwikkeling van de bloesems en nachtvorst

Op een moment dat de bloesems van de fruitbomen al vroeg in volle ontwikkeling zijn (start bloei peer rond 1 april en appelbloemen ook al in gevoelig stadium) en zij dus extra gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, krijgt de Vlaamse fruitsector ook dit jaar weer te maken met nachtvorst. Extra moeilijkheid is dat we dit jaar vaak niet te maken hebben met een klassieke lentenachtvorst (stralingsvorst) maar met zwarte vorst (geen rijmvorming) waarbij de luchtvochtigheid zeer laag is en wind voor uitdroging zorgt. Dit veroorzaakt veel schade, zeker op vorstgevoelige percelen. Telers zetten dan ook alles in om hun percelen te beschermen.

Ook het TETRA FROSTinno project gebruikt deze vorstperiode om bestaande en alternatieve technieken in de praktijk te onderzoeken.

 

FROSTinno-project onderzoekt impact van alternatieve systemen

Het TETRA project FROSTinno wil de kennis op gebied van vorstbestrijding bundelen en aanvullen met nieuwe inzichten. De huidige vorstperiode wordt dan ook gebruikt om praktijktesten uit te voeren op een aantal alternatieve systemen. Het effect van o.a. overkapping, de toepassing van schuim als isolerende lagen en het gebruik van alternatieve beregeningssystemen worden getest.

In het najaar zullen de resultaten gebundeld worden op de website www.pcfruit.be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info? 

 

PCfruit
Serge Remy (serge.remy@pcfruit.be)
Bart Vanhoutte (bart.vanhoutte@pcfruit.be)


Thomas More
Griet Janssen (griet.janssen@thomasmore.be)
Dirk Aerts (dirk.aerts@thomasmore.be)


< terug naar overzicht