< terug naar overzicht

Hoeveel zonnepanelen passen er bij u? Vraag het aan Enerpedia.

Hoeveel zonnestroom je bedrijf zelf kan verbruiken heeft een grote impact op de rendabiliteit van zonnepanelen. Een melkrobot bijvoorbeeld heeft een gelijkmatig stroomverbruik in vergelijking met een klassiek melksysteem, waardoor je veel meer energie van de panelen zelf kan verbruiken.

Een melkveehouder uit Veurne melkt nu in een 2x6 visgraat en wil overstappen naar twee melkrobots. Hij vroeg aan Enerpedia of zonnepanelen interessant zijn voor zijn bedrijf.

Door de overschakeling naar een robotsysteem stijgt het elektriciteitsverbruik met 30% en verschuift het verbruik een stuk naar de voor- en namiddag. Hierdoor wordt zonnepanelen plaatsen een stuk interessanter: het verbruik valt dan beter samen met de energieproductie.

Hoe gaan we te werk? Met het specifieke gebruiksprofiel van de boer werken we verschillende scenario’s uit. Zo bepalen we hoeveel zonnepanelen het beste resultaat geven. Een systeem van 20 kW blijkt hier het meest interessant: slechts 2% van de productie zou dan op het stroomnet geïnjecteerd worden, terwijl de boer geen prosumententarief moet betalen. Een grotere installatie van 30 kW injecteert al meer dan 20% van de geproduceerde stroom, stroom die je dus zelf niet meer kan gebruiken.

 

De investering bedraagt ca. 35 000 euro en wordt op 7 jaar terugverdiend. Na 15 jaar houdt de landbouwer zelfs een nettowinst over van 62 274 euro. Duidelijk een advies dat ook echt iets oplevert!

Ben je landbouwer en wil je zelf ook energieadvies op maat: contacteer Enerpedia op info@enerpedia.be.

< terug naar overzicht