< terug naar overzicht

Hogere licht-efficiëntie maar lagere energie-efficiëntie voor tomaat bij verrood

Verrood is een stuurlicht en zorgt dus voor verandering in de plantfysiologie waardoor de plant efficiënter aan fotosynthese kan doen. In de proef van afgelopen jaar, toonde het Proefstation van de Groenteteelt aan dat een hogere dosis verrood een hogere lichtefficiëntie (in g/mol) geeft voor tomaat, dit inclusief het zonlicht en verrood licht. Dit betekent dat de plant efficiënter zijn licht kan omzetten in productie. Een dosis van 40 µmol/m²s verrood gaf zo een lichtefficiëntie die 5% hoger lag dan wanneer geen verrood werd toegediend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opbrengst

 

Een belangrijke vraag is natuurlijk wat dit betekent voor de opbrengst. Compenseert de bekomen meerproductie de belichtingskosten? Dit hangt sterk af van de elektriciteitsprijzen. Bij een prijs van 0,15 €/kWh is de netto-opbrengst, met de belichtingskost en reële cijfers van de tomatenverkoop, 5% hoger bij 40 µmol/m²s verrood dan zonder verrood. Bij een prijs van 0,35 €/kWh is de netto-opbrengst al 3% lager.

 

Energie-efficiëntie

 

Met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd is het ook steeds van belang om naar de energie-efficiëntie te kijken, namelijk hoeveel kWh er nodig is om een kg tomaat te produceren. Hier is het wel duidelijk dat verrood toevoegen meer energie vraagt per kg tomaat, zelfs 16% meer bij 40 µmol/m²s dan zonder verrood. Dus ondanks het voordeel in lichtefficiëntie en opbrengst, is verrood niet energetisch efficiënt.

 

Dynamische sturing

 

Komende jaren wordt onderzocht of de meerproductie ook behaald kan worden door een dynamische sturing. Door slechts enkele uren per dag verrood toe te dienen, zou er energie-efficiënter worden geteeld, en is het mogelijk dat de productie al beïnvloed wordt. Bovendien zal een sturing op basis van het spectrum van het zonlicht hier ook een meerwaarde kunnen bieden. Dit zijn pistes die de komende jaren in het Led FR project nog onderzocht zullen worden.

 

Meer informatie?

 

Check de website van het Proefstation voor de Groenteteelt en van Proeftuinnieuws 16 (2022).

 

Evelien Rosiers
Proefstation voor de Groenteteelt, Sint-Katelijne-Waver
evelien.rosiers@proefstation.be

< terug naar overzicht