< terug naar overzicht

Kunnen condensatorbatterijen mijn energiefactuur verlagen?

Wanneer het reactief verbruik groter is dan 48% van het actief verbruik, betaal je een toeslag van 0,015 euro per kVArh die de drempelwaarde overschrijdt. Zo heeft een landbouwbedrijf met een nuttig elektrisch verbruik van bijvoorbeeld 200.000 kWh dankzij de “48%-regel” recht op een reactief verbruik van 96.000 kVArh. Indien dit bedrijf een reactief verbruik heeft van 160.000 kVArh, dan wordt de grens overschreden met 64.000 kVArh. De DNB zal dan een boete aanrekenen van € 960.

Vermijd boetes met een condensatorbatterij

Je kan boetes voor reactief verbruik omzeilen door de installatie van een condensatorbatterij. Condensatoren genereren immers capacitieve energie die de inductieve reactieve energie van je toestellen zal compenseren. Door het gepast en getrapt inschakelen van een juiste hoeveelheid condensatoren kan je jouw totaal reactief vermogen verminderen tot onder de drempelwaarde. De investering van een condensatorbatterij schommelt naargelang de dimensionering tussen € 1.500 en € 3.000. Bij boetes vanaf €500 is deze investering te overwegen.

Niet alle netgebruikers moeten deze toeslag betalen. Reactieve energie wordt namelijk enkel gemeten bij netgebruikers op middenspanning en bij prosumenten met een piekmeting. Netgebruikers op laagspanning blijven voorlopig buiten schot.

Meer informatie

Laurens Vandelannoote
Innovatiesteunpunt
laurens.vandelannoote@innovatiesteunpunt.be

< terug naar overzicht