< terug naar overzicht

LEDs in slateelt: een positief verhaal

Bijbelichten in de slateelt tussen de herfst en de lente garandeert het jaarrond aanleveren van verse kroppen. Dit gebeurt standaard met hogedruknatriumlampen (SON-T) die naast licht ook een niet te verwaarlozen hoeveelheid warmte uitstralen. Deze warmtestraling kan op zijn beurt oogstverliezen veroorzaken onder de vorm van rand. LEDs daarentegen zijn efficiënter in hun omzetting van elektrische energie in lichtenergie en stralen als dusdanig weinig warmte uit naar het gewas. Er vallen dus twee vliegen in één klap te slaan met LED-belichting.

Doorgaans wordt met SON-T belichting een intensiteit aangehouden van 50 µmol PAR-fotonen/m²/s. Uit voorgaande proeven op PSKW tijdens de herfst- en wintermaanden met enkele rassen rode eikenbladsla op een MGS is echter gebleken dat deze lichtintensiteit opgedreven kan worden tot 65-70 µmol/m²/s bij een LED-installatie. Het resultaat was een significant hoger kropgewicht in combinatie met een betere kwaliteit, waaronder een betere kleuring, in vergelijking met SON-T belichting aan 50 µmol/m²/s. In het geval van een gelijke lichtintensiteit van 50 µmol/m²/s werd tijdens een teelt van multicolor, rode eikenbladsla en lollo rossa (9/12/2013-18/03/2014) een elektriciteitsbesparing vastgesteld van 37 % bij LED t.o.v. SON-T zonder een daling in opbrengst. Een kanttekening hierbij is wel dat de stookkost bij LEDs met 3% steeg t.o.v. het gebruik van SON-T’s omwille van de beperkte warmtestraling van de armatuur.

Verder werd ook reeds onderzoek gedaan op het PCG in Kruishoutem naar het te hanteren lichtspectrum. Hiervoor werd een vergelijkende proef op een MGS met verschillende slasoorten opgezet waarin 3 armaturen werden opgenomen: SON-T’s, nauw-spectrum LEDs en breed-spectrum LEDs. De lichtintensiteit werd voor alle armaturen gelijk genomen op 50 µmol/m²/s. Ook in dit geval was er sprake van een merkbaar hoger kropgewicht en betere kleuring van de rode eikenbladsla (Xandra) in het geval van LEDs t.o.v. SON-T, met bovendien een waarneembare betere kleuring van breed-spectrum LED t.o.v. nauw-spectrum LED wat betrof rode eikenbladsla. Voor de andere slasoorten, kropsla (Presteria) en Lollo rossa (Satine), konden geen conclusies getrokken worden m.b.t. verschillen in opbrengst en kwaliteit tussen de armaturen.

Onderzoek naar het verantwoord gebruik van LED-belichting in de slateelt wordt verdergezet op zowel het PCG als het PSKW in het kader van het LA-traject “LightMan” (VLAIO). Voor meer info:

Robin Van Havermaet (PCG):

Isabel Vandevelde (PSKW):

< terug naar overzicht