< terug naar overzicht

Lessen uit studieclubs energie

Leren van elkaar, dat is het doel van studieclubs. Al enkele jaren organiseert Inagro die vorm van groepsbegeleiding. Meer en meer stellen landbouwers die manier van werken op prijs. Begin juli kwamen acht melkveehouders uit Veurne-Diksmuide bijeen onder begeleiding van Inagro om ervaringen uit te wisselen rond het thema energie.

Als voorbereiding op de studieclub stuurde Inagro een vragenlijst naar de deelnemende bedrijven. Hun energie-adviseur bracht aan enkele bedrijven ook een bezoek om meer duidelijkheid te scheppen. Met de analyse van die informatie kwam de discussie snel op gang en kwam Inagro tot verrassende inzichten.
 

Energieverbruik

Het zal je niet verbazen dat het energieverbruik van bedrijven met een melkrobot bijna dubbel zo hoog is als dat van bedrijven die enkel ’s ochtends en ’s avonds melken. Bij kleine bedrijven blijkt het verbruik per liter melk tot 40 % hoger te liggen dan bij grotere bedrijven. Schaalvoordelen zijn hier dus zeker van toepassing.

Daarnaast kunnen kleine nevenactiviteiten tot een hoog verbruik leiden. Zo bleek de energiekost van de wekelijkse lading boter van een deelnemer zo’n 0,70 euro per kg boter te bedragen.

Energiebesparing

De klassieke energiebesparingsmogelijkheden in de melkveehouderij (voorkoeler, warmterecuperatie, frequentiesturing op de vacuümpomp) blijken snel winst op te leveren. In de meeste gevallen zijn dergelijke investeringen op 3 tot 4 jaar terugverdiend. Praktische problemen kunnen in specifieke gevallen wel roet in het eten gooien. Laat dus altijd eerst een expert ter plaatse komen voor een offerte op maat.

 

 

 

 

 

 

 


Foto: Voorkoeler, type platenkoeler 

Elektriciteitsfactuur

Veurne en Diksmuide vallen onder een verschillende distributienetbeheerder en dat is ook op de factuur te merken: het distributietarief bedroeg in 2017 zo’n 0,04 euro/kWh meer bij de distributienetbeheerder van Veurne. Voor een melkveebedrijf is dat al snel een verschil van zo’n 1200 euro per jaar.

Ook in de elektriciteitstarieven, de tarieven waarover je kan onderhandelen met je energieleverancier, waren nog grote verschillen merkbaar. Daar liep het verschil op tot zo’n 0,02 euro/kWh. Je energietarieven jaarlijks eens goed bekijken is dus de boodschap.

De meeste deelnemers betaalden nog de ‘Bijdrage op de energie’. In principe zijn landbouwers daarvan vrijgesteld via de vrijstelling op accijnzen op energieproducten. Als je al een vergunning hebt, volstaat het om die op te sturen naar je elektriciteitsleverancier. Is dat niet het geval, dan moet je je vergunning eerst aanpassen bij de FOD Financiën, Douane en Accijnzen.
 

Energieproductie

Zonnepanelen blijven een interessante investering, zelfs zonder subsidies. Maar het is aangewezen om een oplossing op maat en op lange termijn uit te werken voor de energieproductie op je bedrijf. Daarvoor kun je als landbouwer bij Inagro terecht.

 

Voor meer informatie rond energieadvies: willem.boeve@inagro.be.

< terug naar overzicht