< terug naar overzicht

Micro-WKK-dagen in Zaffelare en Diepenbeek

Een mini-wkk op je bedrijf?

De laatste jaren stijgen de elektriciteitsprijzen en het einde lijkt nog niet in zicht. Steeds meer mensen zoeken uit of ze zelf elektriciteit kunnen produceren. Wij onderzochten de mogelijkheden van een mini-wkk op een land- of tuinbouwbedrijf. Met de resultaten van onze zoektocht organiseerden we twee succesvolle demodagen over mini-wkk’s. De gastsprekers gaven interessante praktische tips en lichtten een aantal praktijkvoorbeelden in de landbouw toe.  Wkk’s of warmtekrachtkoppelingen worden al met succes toegepast in tuinbouwbedrijven. Het gaat dan vaak over grote installaties van één of meer megawatt, in grote glastuinbouwbedrijven die behoefte hebben aan veel warmte en veel elektriciteit. Maar niet alleen voor grote bedrijven is een wkk interessant. Het Innovatiesteunpunt berekende namelijk dat een mini-wkk ook interessant kan zijn voor niet-tuinbouwbedrijven, op voorwaarde dat er een constant elektriciteit en warmte nodig is.

Op 25 en 27 januari organiseerden wij 2 demodagen rond mini-wkk's. Je kan hier de presentatie van Thomas More herbekijken.

Een wkk voor een azaleakweker

Op 25 januari waren we te gast op het azaleabedrijf van Kristof Van Laere in Zaffelare, ook bekend van Azaleashop.be. Kristof combineert op zijn innovatieve bedrijf een mini-wkk van 30 kW met een zonnepanelen met een vermogen van 33 kWp. Omdat een netstudie uitwees dat zijn bedrijf slechts 37 kW mocht injecteren op het net, ontwikkelde Kristof een sturing voor beide installaties, die de injectie in goede banen zou leiden. Dat werd een succes. Omdat zijn wkk meer uren draait dan eerst ingeschat was, is de terugverdientijd van zijn installatie korter is voorzien. Van de stijgende elektriciteitsprijzen heeft Kristof dan ook minder last, want zijn terugverdientijd wordt er alleen nog korter door.

Een wkk op gas of koolzaadolie

De tweede demodag vond plaats op 27 januari, aan de UC Leuven-Limburg in Diepenbeek (de vroegere KHLim), waar we een wkk op gas en een andere op koolzaadolie in werking zagen. We kregen een uitgebreide toelichting over de hele verwarmingsinstallatie en de programmeerbare sturing die alles in goede banen leidt. Voor de wkk op koolzaadolie, ontwikkelde de UCLL zelf een koolzaadpers, maar momenteel is de prijs voor koolzaad(olie) nog te hoog om dit type wkk financieel rendabel te maken. Deze wkk wordt dan ook eerder voor onderzoek gebruikt.

Informeer je grondig

Met ruim vijftig bezoekers waren de demodagen zeker een succes. Uit de vele reacties blijkt dat de interesse voor een mini-wkk groot is. De sprekers wezen er in hun presentaties wel op dat een wkk niet voor elk bedrijf interessant is. Je moet tevoren goed weten hoeveel warmte en elektriciteit er nodig is op je bedrijf, om een wkk correct te dimensioneren. Voor de rentabiliteit en de levensduur van de wkk is het ook belangrijk dat die juist aangesloten wordt in de bestaande verwarmingsinstallatie. Bij een verkeerde inplanting zal de wkk namelijk te veel pendelen (op- en afslaan) en te weinig uren draaien. Vraag dus zeker informatie aan een ervaren installateur, die goede referenties kan voorleggen.

Korte analyse

Krijg je graag een korte analyse van jouw offerte voor een mini-wkk? Neem dan zeker contact op met ons via energie@innovatiesteunpunt.be

 

Bron: Boerenbond (Innovatiesteunpunt)
Dit artikel werd gepubliceerd in  Boer&Tuinder.  Voor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.

 

< terug naar overzicht