< terug naar overzicht

Ontdek de bedrijven van de Open Energiedag in Oost-Vlaanderen

Op 11 maart 2016 organiseert Enerpedia de Open Energiedag. Op deze dag zullen, verspreid over heel Vlaanderen, tientallen land- en tuinbouwbedrijven hun deuren openzetten om landbouwers kennis te laten maken met de innovatieve energietoepassingen die zij geïmplementeerd hebben op hun bedrijf.

De bedrijven kunnen telkens bezocht worden om 11u, 13u en 15u. Zo kunt u die dag meerdere bedrijven aandoen.

Hieronder vindt u alvast wat meer info over de bedrijven in Oost-Vlaanderen.

Miscanthus

Stoken met eigen brandstof? Het kan met miscanthus. Miscanthus is een weinig eisend gewas en levert 15-20 ton droge stof per ha op. Sedert 2007 doet het ILVO onderzoek naar betere rassen met verbeterde verbrandingseigenschappen. Kom in Melle alles te weten over de teelt en oogst. 

Combineer dit met een bezoek aan Mollem, waar een landbouwer miscanthus kweekt voor eigen gebruik!

Energieuitwisseling tussen bedrijven

Een warmtekrachtkoppeling levert zowel elektricitet als warmte. Maar wat doe je als je een deel van die energie wil verkopen aan je buur? Aan het net verkopen levert immers weinig op. Pas echter op, want zomaar een kabel leggen naar uw buur mag niet! Aqua4C en TomatoMasters in Deinze doen het wel en wisselen zowel warmte als elektriciteit uit. Ook op het bedrijf VGT in Westdorpe (NL) worden paprika's geteeld met restwarmte van een ander bedrijf, er kan een warmtewisselaar bewonderd worden.

Warmterecuperatie op ontvochtiging in tomatenteelt

Wanneer de relatieve vochtigheid in de serre te hoog wordt, wordt verse lucht aangevoerd. In een kas in Melsele wordt die verse lucht opgewarmd door de vochtige lucht die naar buiten gaat. Op die manier wordt meer dan 30% bespaard en bovendien zorgt de techniek voor een beter kasklimaat.

 

Overzicht van alle bedrijven

Inschrijven voor de Open Energiedag doe je hier.

< terug naar overzicht