< terug naar overzicht

Ontdek de bedrijven van de Open Energiedag in Vlaams-Brabant

Op 11 maart 2016 organiseert Enerpedia de Open Energiedag. Op deze dag zullen, verspreid over heel Vlaanderen, tientallen land- en tuinbouwbedrijven hun deuren openzetten om landbouwers kennis te laten maken met de innovatieve energietoepassingen die zij geïmplementeerd hebben op hun bedrijf.

De bedrijven kunnen telkens bezocht worden om 11u, 13u en 15u. Zo kunt u die dag meerdere bedrijven aandoen.

Hieronder vindt u alvast wat meer info over de bedrijven in de provincie Vlaams-Brabant:

Innovatief met koelinstallaties

Grote koelcellen zijn niet meer weg te denken uit de groente-, fruit- en witloofteelt. In Bierbeek werd een nieuwe koelinstallatie in gebruik genomen voor appels en peren. Een pompsysteem met ammoniak vervangt de oude centrale koelinstallatie. Er werd gekozen voor heetgasontdooiing en de compressoren werden uitgerust met frequentiesturing. In plaats van met een expansieventiel, wordt er gewerkt met een hogedruk vlotter. Een witloofbedrijf in Merchtem recupereert de warmte van het koelssyteem voor de forcerie en inpakruimtes. Zo heeft het bedrijf geen fossiele brandstof meer nodig!

Zelf energie opwekken

Naast warmterecuperatie kan je als landbouwer ook zelf energie opwekken, uit runderdrijfmest bijvoorbeeld. In Merchtem kun je een dergelijke pocketvergistingsinstallatie van dichtbij bekijken. In Mollem kweekt een akkerbouwer zelf miscanthus, waarmee hij de bezoekruimte en zijn woonhuis kan verwarmen.

 

Ontdek hier de bedrijven in Antwerpen

Ontdek hier de bedrijven in West-Vlaanderen

Ontdek hier de bedrijven in Oost-Vlaanderen

Overzicht van alle bedrijven

Inschrijven voor de Open Energiedag doe je hier.

< terug naar overzicht