< terug naar overzicht

Reken zelf je voordeel uit

In de periode 2008-2013 plaatsten heel wat landbouwers zonnepanelen. Sinds de subsidiehervormingen kende de sector een sterke terugval, maar door de recente prijsverhogingen van elektriciteit kan het opnieuw interessant zijn om je eigen elektriciteit op te wekken uit de zon.

De laatste jaren is er heel wat veranderd inzake wetgeving, subsidies en kostprijs van zonnepanelen. Daarom ontwikkelde Inagro in het Enerpedia-project een rekenblad waarmee landbouwers zelf kunnen berekenen of zonnepanelen een interessante investering zijn voor hun eigen situatie.

De rekenmodule houdt rekening met onder meer :

  • Het verschil tussen het systeem met terugdraaiende teller of het systeem met een injectiemeter
  • Het boekhoudkundige stelsel van het bedrijf
  • De oriëntatie en hoek van het dak
  • Of je recht hebt op groenestroomcertificaten

Het rekenblad is opgebouwd uit twee delen:

Of je kiest voor het systeem van terugdraaiende teller waarbij het maximaal vermogen begrensd is tot 10 kW. Je gebruikt het elektriciteitsnet dan als ‘batterij’ om je overschot aan productie  op een later tijdstip wel te gebruiken. Je moet daarvoor wel een extra jaarlijks tarief betalen, het zogenaamde prosumententarief.

Of je kiest voor het systeem met een injectiemeter waarbij overschotten geïnjecteerd worden in het net zonder dat je die kunt terugnemen. Je hebt in dat geval recht op groenestroomcertificaten.

In dit nieuwsbericht vind je meer informatie over zonnepanelen.

Ontdek het rekenblad

Voor meer informatie: willem.boeve@inagro.be of 051 28 33 79

< terug naar overzicht