< terug naar overzicht
23 januari 2023
Studiedag energie glastuinbouw op 7 februari 2023
De hoge energieprijzen, de uitgesproken klimaatambities van Europa en Vlaanderen, maar ook gewijzigde wetgeving met betrekking tot energie-efficiëntieverplichtingen voor ondernemingen, boden de organisatoren voldoende stof tot nadenken om een uitgebreid programma voor een leerrijke studiedag uit te werken.
Programma
10:00-12:00u
Het voormiddaggedeelte wordt helemaal gewijd aan de energie-efficiëntieverplichtingen en het opmaken van een energierapport door glastuinbouwbedrijven met een finaal energieverbruik van meer dan 0,02 PJ. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zal de wetgeving toelichten, waarna ook voldoende tijd voorzien wordt voor praktische info, tips & tricks en beschikbare tools die de tuinder kunnen helpen.
Op deze webpagina kan je op basis van teelt en oppervlakte een inschatting maken of jouw bedrijf/vestiging al dan niet een balans, audit of plan als energierapport moet opmaken.
12:00-13:00u
De lunchpauze is hét moment bij uitstek om te netwerken met collega-tuinders, onderzoekers van de Vlaamse proefcentra en het expertisecentrum Energie. Tijdens de middagpauze zullen ook een tiental commerciële aanbieders van energietechnieken hun product voorstellen op een mini-beurs.
13:00-18:00u
Na de lunchpauze wordt er dieper ingegaan op de uitdagingen die zich stellen naar aanleiding van de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen. Voor de glastuinbouwsector werd door het Departement Landbouw en Visserij een visienota energie glastuinbouw opgesteld. Deze nota geeft een overzicht en stand van zaken van maatregelen die de glastuinbouwsector meer klimaatneutraal kunnen maken. Tijdens het namiddaggedeelte van de studiedag wordt de opmaak van deze visienota toegelicht, gevolgd door een panelgesprek over het evoluerende energielandschap en de rol van tuinbouw hierin.
Na een korte pauze kunnen de deelnemers drie sessies volgen uit volgend aanbod:
- schermen
- ontvochtigen
- het nieuwe telen
- datagedreven telen
- alternatieve technieken: warmtepomp
- alternatieve technieken: e-boiler
- CO2 afvangen, opzuiveren en opslaan.
Tot slot wordt de namiddag afgesloten met een toelichting over de nieuwe VLIF-regelgeving en een overzicht van welke energie-investeringen in aanmerking komen voor ondersteuning, waarna er nog ruimte is om na te praten.
Praktisch
- Wanneer: dinsdag 7 februari – 10u00 tot 18u00
- Waar: Thomas More, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel
- Inschrijven: verplicht
Bekijk hier het volledige programma en schrijf je in.
Meer info?
Carla Siongers
Thomas More
Expertisecentrum Energie
carla.siongers@thomasmore.be
< terug naar overzicht