< terug naar overzicht

Verrood op één derde van de teelt zorgt voor meerwaarde

Effect van verschillende intensiteiten verrood op kropsla

 

Volgens vorig onderzoek op het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), zorgde de omschakeling van SON-T naar led voor een lager energieverbruik van 37%, maar werd er echter vaak te compacte kropsla verkregen. Een toevoeging van verrood licht helpt om, ook onder led licht, omvang te maken en zo hogere gewichten te verkrijgen voor het zware kropsla segment.

In het project Led FR, een LA-traject gesteund door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen, werd het effect van verschillende intensiteiten verrood op kropsla getest. Uit het onderzoek bleek dat 10% verrood de beste resultaten gaf, namelijk een mooie omvang zonder veel rand of geel blad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur van het toedienen van verrood

 

De volgende onderzoeksvraag betrof de duur van het toedienen van verrood in de teeltcyclus. Er werd een object met 100% van de teelt belicht met verrood vergeleken met een object dat slechts op één derde, in het begin van de teelt, verrood toegediend kreeg. Hierbij werd vastgesteld dat verrood licht toedienen op één derde dezelfde omvang geeft als gedurende de hele teelt. Dit is een zeer belangrijk resultaat voor de telers die gepland hebben om verrood lampen in hun serre te installeren aangezien dit een energetisch voordeel biedt voor de teler: met verrood in het spectrum daalt de efficiëntie van de armatuur.

 

Dynamische lichtstrategie


Het Led FR project heeft als doel om de komende jaren een dynamische lichtstrategie te kunnen opstellen zodat enkel verrood licht wordt toegediend op momenten dat deze het meeste effect heeft op de plant. Dit wordt bepaald door het moment in de dag of nacht van toediening of door het percentage verrood aanwezig in het zonlicht op dat moment. Door het efficiënter inzetten van verrood licht op basis van tijdstip en duur, kan een extra significante energiebesparing bereikt worden. De resultaten van dit onderzoek worden in de zomer van 2023 verwacht.

 

Meer info?


Check de website van het Proefstation voor de Groenteteelt en van Proeftuinnieuws 14 (2022).

Ben Vanvoorden
Proefstation voor de Groenteteelt, Sint-Katelijne-Waver
ben.vanvoorden@proefstation.be

< terug naar overzicht