< terug naar overzicht

Vlokkere kropsla met meer verrood licht

Kropsla telen onder het standaard led spectrum (5% blauw en 95% rood) is moeilijk, de sla groeit dan te compact. Omdat we weten dat verrood licht voor strekking zorgt, hebben we op het Proefstation voor de Groententeelt kropsla en Lollo Rossa geteeld onder 80µmol led licht (5% blauw en 95% rood) met 1,5% tot 10% toegevoegd verrood licht.

Proefopzet

 

 Proefopzet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 1: Proefopzet

 

Kropsla maakt meer omvang met verrood, Lollo rossa is bleker

 

Kropsla en Lollo rossa werden werd gedurende 6 teelten (van 22/01 tot 15/03) beoordeeld op de belangrijkste gewaseigenschappen voor sla.

Kropsla zag er mooier, minder compact en natuurlijker uit bij meer verrood licht. De diameter en de lengte van het langste blad stegen volgens de toenemende gradiënt aan verrood licht (tabel 1). Op de andere beoordeelde parameters had verrood geen invloed. Toevoeging van verrood licht heeft dus een meerwaarde voor kropsla. Toch was het volume nog niet wat we nodig hebben voor de markt van ‘zware Belgische kropsla’, zoals we gewoon zijn van onder SON-T belichting. Daarom is extra onderzoek nog nodig.

 

Tabel 1: De invloed van verrood licht op de beoordeelde gewasparameters voor kropsla

 De invloed van verrood licht op de beoordeelde gewasparameters voor kropsla

 

 

 

 

 

 

Voor Lollo rossa daarentegen heeft verrood een negatieve invloed (tabel 2): meer verrood licht leidt tot een minder intense kleur. Verrood licht heeft bij dit type sla geen voordeel en raden we dus af. Het spectrum met een laag percentage blauw en een hoog percentage dieprood blijft zeer geschikt voor de teelt van rode slatypes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tabel 2: De invloed van verrood licht op de beoordeelde gewasparameters voor Lollo rossa

De invloed van verrood licht op de beoordeelde gewasparameters voor Lollo rossa

 

 

 

 

 

Conclusies

 

We concluderen hieruit dat Lollo Rossa en kropsla onder een ander lichtspectrum geteeld moeten worden. Voor rode slatypes raden we nog steeds een laag blauw, diep rood spectrum aan, terwijl het ideaal spectrum voor kropsla nog wordt onderzocht.

 

Meer informatie vindt u in Proeftuinnieuws 13 (2019) p38-39.

 

Deze proef werd uitgevoerd in het kader van het project ‘LightMan, Management van licht in bedekte teelten’ (140979) met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

T. De Moor, J. Witvrouwen & I. Vandevelde, Proefstation voor de Groenteteelt, Sint-Katelijne-Waver

< terug naar overzicht