< terug naar overzicht

Wat met de digitale meter?

Heb je zonnepanelen met een terugdraaiende teller? Dan kun je de komende jaren overstappen naar een nieuw nettariefsysteem of kiezen om bij de huidige regeling te blijven. 

De komende 3,5 jaar wordt de digitale meter uitgerold bij alle aansluitingen met zonnepanelen met terugdraaiende teller. Alleen met een digitale meter kan het nieuwe nettariefsysteem toegepast worden. Wanneer u aan de beurt komt, kunt u via deze link opzoeken.
 

Oude en nieuwe regeling?

Ook de digitale meter kan terugdraaien, je hoeft dus niet per se over te schakelen naar het nieuwe systeem als je oude teller vervangen wordt.  

De Vlaamse regering heeft bepaald dat elke prosument maximaal 15 jaar gebruik kan maken van het principe van de terugdraaiende teller met bijhorend prosumententarief (de huidige, “oude” regeling). De 15 jaar zijn te rekenen vanaf de datum van indienstname van de installatie (datum op de keuring).   

Vanaf januari 2021 geldt de nieuwe regeling automatisch voor alle nieuwe installaties. In het nieuwe nettarievensysteem voor prosumenten betaal je distributiekosten voor de hoeveelheid energie die je effectief op het net zet. Bovendien draait je teller niet meer terug als je stroom op het net zet. Het is dan dus in je voordeel om zoveel mogelijk productie zelf te verbruiken. Het prosumentenarief vervalt in dat geval wel. 

Als je kiest voor het nieuwe systeem, kun je niet meer terug naar het oude. 

 

Maar welk systeem komt u nu het best uit?

Alles hangt af van de hoeveelheid stroom van de zonnepanelen die je zelf verbruikt (dit wordt ook wel zelfconsumptie genoemd). Als die laag is, dan ben je meestal beter af in de oude regeling met terugdraaiende teller. Met de klassieke meter is het erg moeilijk om dit in te schatten. Daarom stelt de Vlaamse energieregulator (Vreg) een tool ter beschikking die dit zo goed mogelijk benadert.

Om de simulator correct in te vullen, hou je best de laatste elektriciteitsafrekening en het keuringsattest van je zonnepanelen bij de hand. 

Sinds kort heeft de simulator bovendien extra opties: er wordt een specifieke berekening gedaan voor aansluitingen met een elektrische warmwaterboiler, warmtepompboiler, warmtepomp of zelfs een kleine batterijopslag.

Blijf je twijfelen welk systeem jou het beste uitkomt? Blijf dan voorlopig in de oude regeling en laat de digitale meter 1 jaar data verzamelen. Op basis van die informatie kun je dan een beslissing nemen.

< terug naar overzicht