< terug naar overzicht

Windturbine Xant M24 in cijfers

Vorige herfst organiseerde Enerpedia een studiedag rond middelgrote windturbines. Zo’n 180 nieuwsgierige land- en tuinbouwers zakten af naar het clean energy technologiebedrijf Vyncke in Harelbeke, om te luisteren en te kijken naar de mogelijkheden van windturbines. Ontdek in dit nieuwsbericht de technische en financiële mogelijkheden van een Xant M24 windturbine. 

Technische gegevens

De deelnemers kregen de kans om onder leiding van Alexander Van Heuverswyn, commercieel verantwoordelijke van windmolenbouwer Xant, een Xant M24 (95kW) turbine te bezoeken.
De M24-turbine heeft een vermogen van 95 kW en een wiekdiameter van 24 m. De totale hoogte van deze turbine bedraagt 50 m. Xant ontwikkelde zijn turbine zonder tandwielkast. Dit geeft minder kans op pannes.
De gecertificeerde geluidscurve van 39dB tussen 39 en 100m is een belangrijke troef voor een bouwdossier, aangezien een afstand van 100 tot 200m tot woningen gerespecteerd moet worden. De minimum windsnelheid waarbij het draaien van de turbine start, bedraagt 3 m per seconde. De maximale windsnelheid is 10 m/s. Bij een gemiddelde jaarlijkse windsnelheid van 5m/s zal deze turbine 188.000 kWh per jaar genereren.

Financiële gegevens

Het totale project kost ongeveer 300.000 euro. Dit is afhankelijk van de stabiliteit van de ondergrond en de aanwezigheid en nabijheid van een elektriciteitscabine. De VLIF-steun bedraagt 30% van 2 euro/watt geïnstalleerd vermogen. Dus voor de M24 (95kW) betekent dit een VLIF-tussenkomst van ongeveer 57.000 euro.
“In een ideaal scenario levert de klant zo weinig mogelijk terug aan het net en verbruikt hij dag en nacht elektriciteit”, vertelt A. Van Heuverswyn. Een M24 is terug te verdienen op 9 jaar en het onderhoud blijft beperkt tot een jaarlijkse vervanging van de smeringpotten voor de lagers en een 5-jaarlijkse vervanging van de schijfremmen.
Rest ons voorlopig te wachten op het nieuwe beleidskader, omdat nieuwe projecten voorlopig dezelfde regelgeving kennen als grote windmolens.

 

Meer info

Tom Schaeken
Innovatieconsulent Energie
E Tom.Schaeken@innovatiesteunpunt.be
T +32 16 28 61 30

< terug naar overzicht