Nieuws

Wanneer kan een eigen windturbine op je bedrijf rendabel zijn? Analyse van enkele typebedrijven

Land- en tuinbouwbedrijven hebben een groot potentieel om zelf op een duurzame manier energie te produceren. Omdat windenergie – meer dan zonne-energie – verspreid over de seizoenen en doorheen de dag kan voorkomen, is er veel interesse voor een eigen windturbine op het landbouwbedrijf. Windenergie is in principe toepasbaar in alle landbouwbedrijven met een voldoende grote energievraag en in gebieden met een hoge gemiddelde windsnelheid. In dit artikel maken we een analyse van de rendabiliteit van kleine en middelgrote windturbines, bedoeld voor de eigen energievoorziening van het landbouwbedrijf, toegepast op enkele typebedrijven.

Het potentieel van pocketvergisting in de melkvee- en varkenshouderij

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 vermeldt kleinschalige vergisting of pocketvergisting als een waardevolle technologie om emissies uit mestopslag te verminderen én tegelijk groene warmte en elektriciteit te produceren. Binnen Enerpedia werd aan de hand van typebedrijven uit de melkveesector en varkenshouderij de haalbaarheid van pocketvergisting ingeschat. In dit artikel geven we je graag beknopt onze bevindingen weer.

DCA-bewaring voor hardfruit: een duurzame investering die zich terugverdient

DCA-bewaring (dynamisch gecontroleerde atmosfeer) is een verfijning van de huidige bestaande ULO-bewaartechniek (ultra low oxygen) voor appel en peer waarbij men de zuurstofconcentratie tot een bijna kritische grens doet dalen. Om een eerste inzicht in de gevolgen hiervan te verkrijgen, werden vergelijkende studies uitgevoerd voor verschillende typevoorbeelden van bedrijven. 

Kies de juiste verwarmingstechnologie voor jouw bedrijf

Alternatieve verwarmingstechnologieën verbruiken vaak minder energie dan een (aardgas)ketel én kunnen de CO2-uitstoot ook nog eens sterk verlagen. Doordat de investering in deze technologieën meestal duurder is, moet deze goed overwogen worden. In dit artikel vind je een analyse van verschillende verwarmingstechnieken, toegepast op enkele typebedrijven.

Een nieuw kennisplatform voor vorstbescherming in de fruitteelt

Op 11 februari werd hét online platform gelanceerd dat alle kennis op gebied van vorstbestrijding in de fruitteelt bundelt.

Nieuwsbrief

Enerpedia op Facebook

c

Enerpedia op Twitter

Laatste documenten