Nieuws

Op weg naar een nieuw evenwicht tussen landbouw en klimaat

ILVO organiseerde een drukbezochte studiedag over Landbouw en Klimaat. Het ILVO Expertisecentrum voor Landbouw en Klimaat (ILVO-ELK) lanceerde ook een website over klimaatslimme landbouw en klimaatonderzoek, waar alle kennis en lopende onderzoeksprojecten  gebundeld staat. Er is heel wat potentieel om onze landbouw op korte termijn klimaatvriendelijker en klimaatbestendiger te maken.

Lessen uit studieclubs energie

Leren van elkaar, dat is het doel van studieclubs. Al enkele jaren organiseert Inagro die vorm van groepsbegeleiding. Meer en meer stellen landbouwers die manier van werken op prijs. Begin juli kwamen acht melkveehouders uit Veurne-Diksmuide bijeen onder begeleiding van Inagro om ervaringen uit te wisselen rond het thema energie.

Stekken van perkplanten bewortelen snel onder LED

Uit een onderzoek op chrysant leerden we dat extra verrood licht de beworteling stimuleert. Blauw licht zorgt op zijn beurt voor minder strekking (te wijten aan het verrood licht) en een normale plantmorfologie. Deze kennis werd door PCS getest op een reeks perkplanten.

 

Kan slimme sturing van belichting bij sla de teelt optimaliseren?

Doorgaans neemt de teler het zekere voor het onzekere en wordt een teelt zo goed als maximaal belicht om een vooropgesteld productieniveau te bereiken. Maar kunnen we ook hetzelfde bereiken met minder, of goedkoper? Het kiezen van belichtingsmomenten op basis van de gewenste lichtbehoefte van het gewas toont potentieel in het verhogen van de rendabiliteit.

Steun voor kleine en middelgrote windmolens in voorbereiding

De Vlaamse regering kondigde aan om kleine en middelgrote windmolens te ondersteunen via investeringssteun in plaats van het huidige systeem met groenestroomcertificaten. De toekenning zal verlopen via een terugkerende biedprocedure. De eerste zou van start gaan dit najaar.   

Nieuwsbrief

Enerpedia op Facebook

c

Enerpedia op Twitter