Nieuws

Fruitteelt onder druk door vroege ontwikkeling van de bloesems en nachtvorst

Op een moment dat de bloesems van de fruitbomen  al vroeg in volle ontwikkeling zijn en zij dus extra gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, krijgt de Vlaamse fruitsector ook dit jaar weer te maken met nachtvorst.

Efficiënt gebruik van laagwaardige warmte in de serre

Hoe kan laagwaardige warmte optimaal ingezet worden in een serre? Dat is een vraag waarop het GLITCH-project (Interreg Vlaanderen-Nederland) een antwoord wil vinden. Verschillende soorten afgifte-systemen voor laagwaardige warmte werden onderzocht.

Geslaagde studiedag 'Meer met Licht' in de glastuinbouw

De Vlaamse proefstations en kenniscentra zetten volop in op onderzoek naar assimilatiebelichting in de glastuinbouwsector. De actuele resultaten van dit onderzoek, werden eind 2019 voorgesteld aan 140 geïnteresseerden. De projecten LA-traject Lightman, het Interreg (Vlaanderen-Nederland)-project GLITCH, en Enerpedia werden voorgesteld.

Probleemloos naar 287 µmol/m².s met hybride-belichting in tomaat

Dat een tomatenplant wel wat licht kan hebben en dit op een efficiënte manier kan blijven omzetten in productie, bleek al uit vroeger onderzoek. Vorige winter werd het lichtniveau verhoogd naar 287 µmol/m².s met een combinatie van SON-T en leds. Hierdoor nam de productie toe met 40%, aan een efficiëntie van 1,1% productie per procent extra licht. Het energieverbruik per kg tomaat was tijdens de winter lager dan in het referentie belichtingssysteem met alleen SON-T, maar eindigde half juni toch 12% hoger.

De grens voor het plaatsen van een netontkoppelkast wordt opgetrokken van 10 kVA naar 30 kVA

Sinds 1 november 2019 is er een nieuwe technisch voorschrift in werking rond het plaatsen van een netontkoppelingsbeveiliging. Deze is nu enkel van toepassing op elektrische installaties met een vermogen groter dan 30 kVA.

Nieuwsbrief

Enerpedia op Facebook

c

Enerpedia op Twitter

Laatste documenten