Nieuws

Warmteverliezen in vleeskuikenstallen door het oog van de warmtecamera

Bij enkele vleeskuikenhouders werden de stallen gescand om warmteverliezen te lokaliseren met behulp van de infraroodcamera van het Proefbedrijf Pluimveehouderij. Na deze scan kan je als vleeskuikenhouder tijdens de leegstand vaak zelf aanpassingen uitvoeren om het warmteverlies te beperken.

Tweelagenteelt aardbei met LED belichting levert heel wat extra kilo’s op

Afgelopen winter installeerde Proefcentrum Hoogstraten (PCH) een tweelagensysteem met aanvullende belichting als eerste stap naar een meerlagenteelt in de aardbeien. 

Vergelijking van de warmtevraag bij belichte en onbelichte teelt

In klassieke serres is er tijdens de winter te weinig licht aanwezig om planten te laten groeien. Waardoor er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt wordt van assimilatiebelichting in de vorm van HPS- of LED-lampen. Hierdoor zal echter ook de warmtevraag in de serre veranderen. Om deze verandering in warmtevraag te kunnen kwantificeren is een registratie uitgevoerd bij 6 glastuinbouwbedrijven die zowel een belichte als een onbelichte teelt bezitten.

Resultaten zonnepanelentestveld 2016

In 2013 legde Inagro een testveld met twaalf types zonnepanelen aan. Daarmee wil het proefcentrum de verschillende types onder reële omstandigheden monitoren en bepalen welke parameters écht de reële elektriciteitsproductie bepalen. Sinds 2014 publiceren worden de resultaten jaarlijks gepubliceerd.

De zon aan zet

Een goed geïsoleerde aardappelloods en elektriciteit uit zonnepanelen. Aan goede infrastructuur ontbreekt het Josse en Jan Peeters alvast niet. Om hun investering optimaal te laten renderen, geven ze binnenkort een belangrijke beslissing uit handen. Een slim weerstation zal instaan voor de koeling van de aardappelloods op de meest efficiënte manier. 

Nieuwsbrief

Enerpedia op Facebook

c

Enerpedia op Twitter

Laatste documenten