Hoe teel je rogge?

Rogge telen voor vergisting? Inagro bundelde 6 jaar positieve ervaring: snijrogge leverde onder proefveldomstandigheden op zandleembodem meer dan 8 ton DS/ha op en is combineerbaar met een volgteelt als maïs.

 

Vergisters in agrarisch gebied moeten 60% landbouwgerelateerde stromen vergisten. Vandaag is dit een mix van mest, dikke fractie van mest en maïs. De maïs wordt de laatste jaren erg duur betaald. Dit heeft te maken met de grote vraag naar snijmaïs in jaren met beperkt ruwvoederaanbod. Anderzijds zorgen de hoge graanprijzen ervoor dat er meer maïs gedorsen wordt ten koste van de verkoop van snijmaïs. 

 

Grote voordelen van het telen van rogge zijn enerzijds het 'dubbel' gebruik van grond, want de huurprijs van grond weegt vaak zeer sterk door in de kostprijs van energieteelten en anderzijds het dubbel gebruik van opslagcapaciteit van biomassa (silo's).

 

Er zijn 3 grote groepen groenbemesters: de bladrijke groenbemesters, zoals bladkool en gele mosterd, zijn voor energietoepassing uitgesloten omdat de biomassa afsterft bij vorst. Ook de vlinderbloemige groenbemesters bieden niet echt mogelijkheden in de gangbare landbouw. De grasachtigen hebben wel potentieel en dan vooral raaigras en rogge. In veehouderij wordt raaigras geprefereerd boven rogge omwille van het veel hogere eiwitgehalte. Naar vergisting toe is dit eiwit niet belangrijk en focussen we ons vooral op het duidelijk hogere opbrengstpotentieel van rogge in vergelijking met raaigras in de voorjaarssnede.

 

Voordelen van rogge op een rij:

  • Rogge kan vrij laat gezaaid worden, zelfs tot in de 2de helft van oktober (en dus na oogst van snijmaïs) met behoud van een significant opbrengstpotentieel.
  • Het gewas is zeer winterhard.
  • De hergroei in het voorjaar start duidelijk vroeger dan bij raaigras met een sterk opbouw van biomassa tot gevolg.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Enerpedia.