< terug naar overzicht

Geslaagde studiedag 'Meer met Licht' in de glastuinbouw

De Vlaamse proefstations en kenniscentra zetten volop in op onderzoek naar assimilatiebelichting in de glastuinbouwsector. De actuele resultaten van dit onderzoek, werden op 27 november voorgesteld aan 140 geïnteresseerden, waar de resultaten van het LA-traject Lightman, het Interreg (Vlaanderen-Nederland)-project GLITCH, en Enerpedia werden voorgesteld.

Met behulp van assimilatiebelichting wordt de periode waarin een goede, kwalitatieve productie gehaald kan worden, verlengd. Daarom geraakt het gebruik ervan ook steeds beter ingeburgerd binnen de glastuinbouwsector. Toch zijn er nog vele vragen omtrent het gebruik van deze belichting en is er nood aan onderzoek en demonstraties.

Tijdens de studiedag “Meer met Licht” bij PSKW, werden recente onderzoeksresultaten voorgesteld door onderzoekers van Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver (PSKW), Proefcentrum Hoogstraten (PCH), Provinciaal Proefcentrum  voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG), UGent en Thomas More.

Naast de proefresultaten van belichting onder tomaat, sla, komkommer, paprika en aardbei werd ook ingegaan op energie-efficiënte methodes om de belichting aan te sturen en werd de invloed van verschillende bedrijfsfactoren op de rendabiliteit van een nieuwe belichtingsinstallatie aangetoond.

De verschillende presentaties van deze dag kunnen teruggevonden worden op de website van Glitch.

 

Zelf interesse om je assimilatiebelichting efficienter te maken?

Dankzij het project Glitch kan een bedrijfsspecifieke doorrekening van mogelijke belichtingsstrategieën en het effect hiervan op het energieverbruik onderzocht worden. Op die manier kan bepaald worden welke belichtingsstrategie energetisch het voordeligste is voor uw bedrijf.
Interesse? Neem contact op met jeroen.vanroy@thomasmore.be

De Lichtwijzer, een resultaat van het LA-project Lightman, werd op de studiedag voorgesteld.

< terug naar overzicht