< terug naar overzicht

Nieuw: premie voor batterijen

Energieopslag is voor eigenaars van zonnepanelen nog een knelpunt. Om die markt van de grond te krijgen, biedt de Vlaamse overheid vanaf augustus een premie voor het plaatsen van een batterij bij kleine PV-installaties.

Voorwaarden

De maatregel mikt op batterij-installaties met een capaciteit van 4 tot 8 kWh, dit zijn batterijcapaciteiten die horen bij PV-installaties van particulieren. De plaatsing dient te gebeuren door een installateur. Loodzuurbatterijen komen niet in aanmerking.

Om de premie te trekken moet je beschikken over een digitale meter, als je die zelf aanvraagt kost je dat echter ca. 250 euro. Als je de digitale meter aanvraagt in het kader van de batterijpremie, krijg je ook die kosten terugbetaald.

De premie bedraagt 250 euro per kWh capaciteit met een max. van 3 200 euro steun per aansluiting. Ruwweg komt deze steun overeen met ca. 25% van de investering (dit kan uiteraard sterk verschillen van geval tot geval).

De premie zal vanaf 1 augustus aangevraagd kunnen worden.

En voor landbouwers?

Landbouwers met een terugdraaiende teller hebben vaak een PV-systeem van 10 kW liggen en hebben vaak baat bij een groter batterijsysteem dan voorzien in deze premie. In het VLIF is er al enkele jaren de mogelijkheid om 15% steun te krijgen voor een batterijsysteem.

< terug naar overzicht