< terug naar overzicht

Ontdek de bedrijven van de Open Energiedag in Antwerpen

Op 11 maart 2016 organiseert Enerpedia de Open Energiedag. Op deze dag zullen, verspreid over heel Vlaanderen, tientallen land- en tuinbouwbedrijven hun deuren openzetten om landbouwers kennis te laten maken met de innovatieve energietoepassingen die zij geïmplementeerd hebben op hun bedrijf.

De bedrijven kunnen telkens bezocht worden om 11u, 13u en 15u. Zo kunt u die dag meerdere bedrijven aandoen.

Hieronder vindt u alvast wat meer info over de bedrijven in de provincie Antwerpen:

Pocketvergisting met warmtevalorisatie

Pocketvergisting van mest boomt al enkele jaren in de rundveehouderij. In Oelegem gaat een melkveehouder nog een stap verder: hij gebruikt ook de warmte die de vergister produceert. Hiermee kan hij een deel van zijn woning en het sanitair water verwarmen.

Energiezuinige kas

Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver ontwikkelde een energiezuinige kas waarin verschillende technieken zijn geïntegreerd. U kunt er terecht voor de laatste nieuwigheden rond o.a. ledverlichting, schermen, een dampwarmtepomp voor de teelten sla, tomaat en paprika.

Warmtewisselaar

Door verse lucht op te warmen met de oude lucht wordt heel wat energie bespaard op de stookkosten in de stallen van een pluimveehouder in Vosselaar. Bovendien wordt zo een een beter stalklimaat gerealiseerd: er is minder stof en CO2 in de stal en een lagere luchtvochtigheid. 

Zonneboiler

In Arendonk kun je een bedrijf bewonderen waar het drinkwater van de kalveren opgewarmd wordt door de zon. In piekperiodes is tot 13 000 l warm water per dag nodig! De zonneboiler kan er daarvan 8000 l leveren, wat een jaarlijkse besparing betekent van 35%.

Gasabsorptiewarmtepomp

De gasabsorbtiewarmtepomp in Loenhout produceert zowel koude als warmte, waarbij beide in de bodem opgeslagen kunnen worden. Dit past perfect bij teelten waarbij zowel koude als warmte nodig zijn. Deze investering halveerde de energiekosten op het amaryllisbedrijf.

 

Ontdek hier de bedrijven in West-Vlaanderen

Ontdek hier de bedrijven in Oost-Vlaanderen

Overzicht van alle bedrijven

Inschrijven voor de Open Energiedag doe je hier.

< terug naar overzicht