< terug naar overzicht

Ontdek de bedrijven van de Open Energiedag in West-Vlaanderen

Op 11 maart 2016 organiseert Enerpedia de Open Energiedag. Op deze dag zullen, verspreid over heel Vlaanderen, tientallen land- en tuinbouwbedrijven hun deuren openzetten om landbouwers kennis te laten maken met de innovatieve energietoepassingen die zij geïmplementeerd hebben op hun bedrijf.

De bedrijven kunnen telkens bezocht worden om 11u, 13u en 15u. Zo kunt u die dag meerdere bedrijven aandoen.

Hieronder vindt u alvast wat meer info over de bedrijven in West-Vlaanderen.

Meedraaiende zonnepanelen

Zonnepanelen zijn al jaren ingeburgerd op landbouwbedrijven, maar niet alle daken zijn ervoor geschikt. Een pluimveehouder uit Rollegem laat zijn zonnepanelen meedraaien met de zon waardoor hij nog iets extra kan halen uit zijn investering.

Teelt zonder daglicht (Plant Factory)

Planten hebben licht nodig, maar dat hoeft niet per se zonlicht te zijn. Met hehulp ven ledlampen en een geconditioneerde omgeving kun je perfect planten kweken in meerdere lagen boven elkaar. Dat spaart heel wat ruimte én grondstoffen. In Beveren-Leie vestigde zich onlangs het eerste bedrijf in Vlaanderen dat zich hier helemaal op focust.

Houtverbranding bij serre met kruiden en groenteplantjes

Verwarmen met biomassa wordt de laatste jaren meer en meer toegepast. In Staden verbrandt een bedrijf houtsnippers voor een serre met kruiden- en groentenplantjes.

Ledlampen in de tomatenteelt

Er wordt veel gesproken over energie besparen met ledlampen, maar hoe zit dat nu precies? Wat zijn de parameters waarop moet worden gelet? Kom het bekijken net over de taalgrens in Pecq.

Pocketvergisting met warmterecuperatie

Reeds enkele jaren is er heel wat te doen rond het vergisten van runderdrijfmest. Door de mest op te warmen en af te sluiten van zuurstof, komt er biogas vrij, waarmee een gasmotor aangedreven kan worden. De terugverdientijden zijn meestal erg aantrekkelijk en bovendien wordt de technologie ontwikkeld en verdeeld door een Vlaamse KMO.

Kadaverhuisje op PV-panelen

In Alveringem installeerde een varkenshouder zonnepanelen en een batterij op het krengenhuisje. Op die manier moest er geen kabel naar het elektriciteitsnet worden aangelegd.Overzicht van alle bedrijven

Inschrijven voor de Open Energiedag doe je hier.

< terug naar overzicht