< terug naar overzicht

Reportage over energie in de landbouw op PlattelandsTV

Stallen ventileren, de melkmachine laten draaien, rijden met tractoren…planten en dieren kweken vraagt energie. Door de stijging van de energieprijzen is het heel interessant om het eigen verbruik door te laten lichten of om zelf energie te gaan produceren. Vanaf zondag 23 september zendt PlattelandsTV een nieuwe reportage uit over het energieteam van het praktijk- en onderzoekscentrum Inagro.

Inagro geeft al jaren energieadvies op maat. “We kijken naar de mogelijkheden voor besparing en productie op het bedrijf en kijken na wat de beste oplossingen zijn”, vertelt Willem Boeve van Inagro. All-in oplossingen zijn erg moeilijk. Het is vaak echt gaan kijken welke combinaties er het best zijn. 

Daarom zet Inagro sterk in op onderzoek. Op hun site hebben ze enkele grote en kleinere installaties zoals een biogasinstallatie, een zonnepanelentestveld met batterijsysteem, een houtverbrandingsketel of korteomloophout.

Een nieuwe uitdaging is de biogasinstallatie volledig op eigen reststromen te laten draaien. Met het batterijsysteem is Inagro dan weer gewapend voor de toekomst, wanneer het aansturen van het energiebeheer belangrijker wordt. Wellicht valt er daar ook een businessmodel rond op te bouwen.

Benieuwd? Kijk dan vanaf zondag 23 september naar PlattelandsTV. De reportage wordt in de week van 24/09 dagelijks herhaald.


< terug naar overzicht