< terug naar overzicht
12 november 2018
Resultaten na 1 jaar zonnepanelen en batterij
Op de proefboerderij biologische landbouw van Inagro liggen al jaren zonnepanelen. Er is echter onvoldoende verbruik als de zonnepanelen energie produceren om alles zelf te verbruiken. Daarom plaatste Inagro in juli 2017 een batterij die een deel van die stroom moet opslaan.
Functie van het batterijsysteem
Inagro heeft 17 kWp aan zonnepanelen op het dak en een batterij met een nuttige capaciteit van 18 kWh. De voornaamste verbruikers op de site zijn vijf koelcellen waarin groenten en witloofwortels opgeslagen worden. De batterij heeft een tweeledige functie. Enerzijds moet het de zelfconsumptie van de energie uit de zonnepanelen verhogen en anderzijds dient het als back-up voor de koelcellen mocht het net uitvallen.
Evaluatie verbruik en productie energie
De zelfconsumptie steeg in de proefperiode van 72% naar 88%. We injecteerden met batterij dus nog altijd 12% van de geproduceerde stroom, zonder batterij zou dit 28% zijn.
Op jaarbasis werd zo’n 4000 kWh van de productie opgeslaan in de batterij. Uit de batterij konden we zo’n 3000 kWh halen om te verbruiken.
Er is dus een verlies van ca. 25% van de opgeslagen stroom. Hieronder vallen: verliezen door de omzettingen in de omvormers, verliezen door de duur van de opslag en het verbruik van de sturing van de omvormers en batterijbank.
Van november tot februari zien we dat de batterij zo goed als werkloos is. Uitschakelen is echter geen optie, want dat zou de batterij kunnen beschadigen.
In de figuur hieronder zie je hoe een gemiddelde dag eruit zag per maand. Je kunt aflezen hoe het verbruik ingevuld werd en waar de geproduceerde energie van de zonnepanelen naartoe ging.
- Het energieverbruik kan ingevuld worden door drie bronnen: direct door de zonnepanelen (direct verbruik), door de batterij (batterij ontladen) of door stroom van het net te nemen (netafname).
- De stroom die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, kan drie wegen uit: ze wordt direct verbruikt (direct verbruik), naar de batterij (batterij laden) of naar het elektriciteitsnet (injectie).
Investeren?
De opbrengst na een jaar is een stuk lager dan verwacht. Aan de hand van deze resultaten kunnen we niet spreken van een rendabele investering. Zelfs als we ervan uitgaan dat er VLIF-steun (15%) werd gekregen op deze investering, dan nog is deze pas na 19 jaar terugverdiend. Batterijtechnologie heeft zeker een mooie toekomst, maar voorlopig is de investering te hoog.
Meer info?
Contacteer Willem Boeve, willem.boeve@inagro.be
< terug naar overzicht