< terug naar overzicht

Testveld zonnepanelen 2014

Objectieve informatie om het rendement van zonnepanelen op lange termijn te berekenen, ontbreekt vaak. Daarom legde Inagro in 2012 een testveld met 12 verschillende types zonnepanelen aan om zo de performantie en het onderhoud van verschillende soorten zonnepanelen op lange termijn beter te kunnen inschatten. 

De types panelen verschillen in merk, nominaal vermogen en type zonnecel. Per type werden er 4 panelen geplaatst. In 2013 produceerde het testveld in totaal zo’n 12 MWh aan groene stroom, in 2014 was dat 11 MWh. In juli van dat jaar viel de installatie enkele weken uit wegens een panne, wat het verschil verklaart.

Drukken we de productie (Wh) van elk type paneel uit per Wattpiek (Wp) dan merken we duidelijk verschillen tussen de panelen. Het verschil kan tot 15% bedragen, wat gelijkaardig is aan de resultaten van 2013. Gemiddeld leverden de panelen in 2014 999 kWh/kWp (of 601 kWh/m²). In België wordt vaak gerekend met een gemiddeld van 950 kWh per geïnstaleerde kWp. Slechts 1 type paneel haalt dit cijfer niet.

Jaarlijkse gemiddelde elektriciteitsproductie voor elk type paneel per Wattpiek (Wh/Wp).

Overzicht types panelen.

< terug naar overzicht