< terug naar overzicht

Wat brengt een kleine windturbine op na 1 jaar?

Eind 2016 werd er een kleine windturbine geplaatst op een landbouwbedrijf in Diksmuide. Inagro volgt de energieproductie van de windmolen op, om zo een betere inschatting te kunnen maken van het potentieel van kleine windturbines.

Wat brengt een kleine windturbine op na 1 jaar?

Omdat correcte cijfers rond kleine windturbines vaak ontbreken, publiceren we hier de productiecijfers van een kleine windmolen. De turbine heeft een ashoogte van 15 m en een nominaal vermogen van 3,5 kW. Afgelopen jaar produceerde de windmolen zo'n 3600 kWh stroom. Productie per maand De productie verschilt van maand tot maand, maar in tegenstelling tot zonnepanelen is de stroomproductie bij windturbines minder seizoensgebonden. Zo produceerde de windmolen in januari 2018 meer dan dubbel zoveel als in januari 2017.

Grafiek: Energieproductie (kWh) per maand.

Piekproductie

Piekproductie komt wel nog voor, maar minder uitgesproken dan bij zonnepanelen. De productie is alleszins meer verspreid. Een combinatie van zonnepanelen en een windmolen zou zo een betere spreiding in productie hebben ten opzicht van louter zonnepanelen. Er moet dan natuurlijk wel voldoende wind zijn op de inplantingslocatie. Een studie en een windmeting kunnen daarvan wel een goede inschatting geven.

Grafiek: Productieprofiel (W) per 5 minuten gedurende een hele dag.

Financiële tegemoetkomingen

Een dergelijke windmolen komt in aanmerking voor groene stroomcertificaten. Een windmolen krijgt nu één certificaat per 1345 kWh.

Je kan ook VLIF-steun aanvragen en genieten van de verhoogde investeringsaftrek.

< terug naar overzicht