Wat brengen zonnepanelen op?

Wat is het verschil tussen kWh en kWp?

Het nominale vermogen van een PV-systeem wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp) of kiloWatt-piek (kWp). De opbrengst in kWh.

 

  • kWh (kilowattuur) : de hoeveelheid elektriciteit die jouw panelen produceren (meestal uitgedrukt in kWh/jaar)
  • kWp (kilowattpiek) : het bruto vermogen van uw PV-installatie. Dit vermogen produceren de panelen onder standaard (labo) condities: bij een instralingsvermogen van 1.000W per m² en bij 25°C.  Dit vermogen hebben we in Vlaanderen ongeveer bij helder weer, waarbij de temperatuur kan variëren.

Om de jaarlijkse opbrengst in kilowattuur (kWh) te bepalen, wordt in België een factor van 850-900 gehanteerd. Bijvoorbeeld, een zonnepaneleninstallatie met een capaciteit van 10 kilowattpiek (kWp) zal naar verwachting jaarlijks tussen de 8.500 en 9.000 kWh produceren. In de eerste jaren kunnen goed presterende installaties zelfs een hogere opbrengst hebben, maar over de gehele levensduur van de installatie is het realistisch om een bereik van 8.500-9.000 kWh aan te houden, aangezien het rendement afneemt met de ouderdom van de panelen.

 

Het is raadzaam om de omvang van een fotovoltaïsch systeem af te stemmen op het elektriciteitsverbruik overdag, eventueel aangevuld met het elektriciteitsverbruik dat kan worden verschoven van nacht naar dag.

Wat kost het?

Zonnepanelen zijn in de meeste gevallen binnen de 10 jaar terugverdiend. Afhankelijk van het type bedraagt de paneeloppervlakte ongeveer 6 m² per kWp. De kostprijs van een geïnstalleerd sys­teem bedraagt maximaal € 1.250 per kWp inclusief 21% BTW.

 

De zonnekaart geeft een inschatting van de kostprijs en terugverdientijd.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Enerpedia.