Hoe teel je industriële hennep?

Hennepteelt biedt diverse mogelijkheden afhankelijk van het beoogde vezeldoel, zoals totaalvezel (technische vezel) of lange vezel. Verschillende hennepsoorten en productiedoelen vereisen aangepaste teelttechnieken. Bij het starten van de hennepcultuur is het essentieel om doordacht te kiezen welk eindproduct je beoogt en welke delen van de hennepplant je wilt oogsten. Of de focus nu ligt op vezelproductie, zaadproductie, of beide: pas je teelttechnieken, inclusief raskeuze, zaaidichtheid, oogstdatum en -methode, overeenkomstig aan.

Het telen van industriële hennep omvat verschillende stappen.

 

  1. Ten eerste moet het perceel plantklaar worden gemaakt, waarbij geen specifieke bodembewerkingseisen gelden, maar het vermijden van structuurschade belangrijk is.
  2. Vervolgens is een goede startbemesting cruciaal voor een snelle sluiting van het gewas en het onderdrukken van onkruid, waarbij de gewasnorm voor hennep wordt gegeven.
  3. Het zaaien gebeurt met een mechanische of pneumatische zaaimachine, afhankelijk van het beoogde teeltdoel, zoals vezelhennep of zaadhennep.
  4. Hennep groeit snel en is over het algemeen vrij resistent tegen ziekten en plagen, waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet nodig is.
  5. Het oogstmoment varieert afhankelijk van het teeltdoel, met de mogelijkheid om zowel zaden als stro te oogsten of specifiek voor vezels voor textieltoepassingen.
  6. Na de oogst is roten essentieel om vezels en scheven te scheiden, waarbij dauwroten de meest gebruikelijke methode is.
  7. Als het stro voldoende geroot en droog is, kan het in balen worden geperst, met verschillende benaderingen voor ronde balen die geschikt zijn voor vlasverwerkingslijnen of vierkante balen voor algemeen gebruik.
Hennepplant

Lees meer

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Enerpedia.