Wat is industriële hennep?
Wanneer er wordt gesproken over hennep, of gebruikmakend van de Latijnse benaming ‘cannabis’, dan is ‘ah, marihuana’ de vaakst voorkomende opmerking. Begrijpelijk natuurlijk, omdat de talloze toepassingen van de hennepplant in de vergetelheid raakten door de negatieve bijklank van hennep. Maar hier komt de laatste jaren terug verandering in. Zo wordt hennep opnieuw gebruikt als grondstof voor bouwmaterialen, textiel, papier, voeding en nog zoveel meer.
De hennepplant bestaat uit verschillende delen met specifieke toepassingen: vezels, scheven en het zaad. De papierindustrie is de grootste afnemer van industriële hennepvezel. Kleinere hoeveelheden vinden hun weg naar de isolatiesector en de auto-industrie, waar ze dienen als grondstof voor composietmaterialen. Natuurlijke vezels versterken kunststoffen en hebben het potentieel om traditionele kunststoffen, metaal of hout te vervangen. In de bouwsector bieden vezelversterkte kunststoffen talrijke mogelijkheden, zoals dakbedekking, terrasplanken, vloer- en wandtegels, I-liggers en (sanitaire) meubels. Het aanbod van dergelijke producten op de markt is echter nog beperkt. Van de vezels worden ook verschillende soorten textiel gemaakt, zoals kledij.
De houtachtige kern van de hennepstengel, de zogenaamde 'scheven', wordt hoofdzakelijk gebruikt als stalstrooisel vanwege zijn sterke geur- en vochtabsorberende eigenschappen. Ze kunnen ook dienen als bodembedekking in tuinen. Een boeiende toepassing voor scheven is het gebruik als grondstof voor kalkhennep, een bouwmateriaal. In de bouw worden ook natuurverven met hennepolie en spaanplaten met hennepvezels gebruikt. Het zaad en de olie van de hennepplant vinden hun weg naar zowel dierlijke als menselijke voeding.
Dankzij zijn snelle groei en hoge drogestofproductie is hennep tevens geschikt als energiegewas. Als ligno-cellulosegewas kan hennep gebruikt worden als 2e generatie biobrandstof. Hennep heeft een calorische waarde van 17,917 kJ/kg, wat hoger is dan die van hout (15,000 kJ/kg). Hennep als grondstof voor energie is echter duur in vergelijking met meerjarige gewassen zoals miscanthus of wilg, omdat het (iets) minder opbrengt en en jaarlijks herplant moet worden.