Hoe oogst je industriële hennep?

Om hennep te oogsten zijn afhankelijk van het productiedoel verschillende machines nodig. Meestal zijn dat aangepaste oogstmachines. De uitdagingen hierbij zijn de lengte van de hennep en de sterkte van de vezel. Soms worden ook gangbare machines gebruikt, op voorwaarde dat ze goed afgesteld worden. In Europa zijn er verschillende types oogstmachines ontwikkeld en beschikbaar. Industriële hennep kan op verschillende manieren worden geoogst, afhankelijk van het beoogde eindproduct.

  • Voor enkel het zaad kan een kort gewas met een klassieke maaidorser worden geoogst, waarbij het stro ook wordt meegenomen.
  • Als zowel het stro als het zaad gewenst is, kan dit in één of twee werkgangen plaatsvinden. Bij twee werkgangen wordt eerst een maaidorser gebruikt voor zaadoogst, gevolgd door een tweede machine voor het oogsten van het stro.
  • Voor enkel het stro, bijvoorbeeld voor technische toepassingen, wordt een aangepaste maïshakselaar met kemperbek en grote zonnen gebruikt, zoals je kan zien op de afbeelding.
  • Voor textieltoepassingen zijn er specifieke oogstmachines op de markt, zoals die ontwikkeld door Cretes/Union en Hyler in samenwerking met 'Bosch Rexroth'.
  • Daarnaast kan hennep ook worden geteeld als ruwvoer voor melkvee, waarbij het stro met een klassieke maïshakselaar wordt versnipperd. Het is essentieel dat de hakselaar zo min mogelijk zonnen heeft en de messen scherp zijn.
Oogstmachine hennep

Lees meer

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Enerpedia.